Prowadząc kawiarnię, pewnie nie raz musisz się zmagać z zabrudzeniami, powstałymi na skutek stałej eksploatacji. Wszystko to wiąże się również z tym, że zabrudzenia od kawy są mocno uciążliwe i szpecą wszystkie powierzchnie, których dotknęły. Dlatego tak pożyteczna jest chemia do czyszczenia ekspresów. Może okazać się nie tylko świetna do wyczyszczenia samego ekspresu, ale również czasem, do domycia powierzchni zabrudzonych kawą. Sam ekspres, musi być odpowiednio wyczyszczony, jeśli ma służyć przez wystarczająco długi czas.
Co się stanie, jeśli ekspres nie będzie odpowiednio wyczyszczony?
Zabrudzony ekspres, wiąże się nie tylko z nieestetycznym wyglądem, ale również niesie za sobą wiele innych konsekwencji, takich jak:
- zmniejszona wydajność ekspresu,
- uszkodzenie części,
- niższa jakość podawanej kawy i wiele innych.
Dlatego tak ważne jest, by dokładnie wyczyścić każde urządzenie, zanim się zacznie przygotowywać w nim kawę dla klientów. Nie tylko może im zaszkodzić niewystarczająco czysty ekspres, ale również zniechęcić, poprzez wizualne niedostatki. Chemia do czyszczenia ekspresu powinna być używana w racjonalnych odstępach czasowych, które podane są najczęściej na instrukcji obsługi. Ogółem, chemia do gastronomi zawiera silne substancje i środki, których nie można również przesadzić. Jeśli chce się odpowiednio oczyścić ekspres, to najlepiej jest robić to regularnie i zawsze w odmierzonych dawkach. Jest tak ze wszystkimi elementami gastronomicznymi, które mogłyby być brudne czy zaniedbane.